
Af Mikkel Kamp
Leg og teknologi kan både styrke motivationen og gøre svære emner mere tilgængelige for både elever og lærere. Det oplevede 7. y på Sct. Hans Skole i Odense, da klassen havde et forløb om samtykke og personlige grænser. I stedet for en samtale med tøvende svar fra eleverne blev de sat til at designe små computerspil, der netop handlede om dilemmaer i forhold til personlige grænser.
Et af dilemmaerne handlede om, hvad man skal gøre, hvis to kærester ikke har lige meget lyst til at kysse. Eleverne både tegnede figurerne og lagde stemmer til, forklarer lærer Jeppe Raun-Petersen.
– Eleverne skulle lave stemmerne om til rollerne, så de kunne gemme sig bag figurerne. Det gav et filter, så det blev nemmere for dem at snakke om det svære. Det fungerede godt, siger læreren fra den odenseanske skole.
Elever skal have medbestemmelse
Som en del af Play@Heart-projeket er Sct. Hans Skole i gang med at udvide deres PlaySpace-lokale, hvor elever og lærere kan lege med teknologien. Her har en 5. klasse blandt andet arbejdet med en lasercutter i billedkunst, en 7. klasse har evalueret en novelle ved at gennemføre baner i et computerspil, mens 6. årgang i to uger har haft et legende Harry Potter-forløb, hvor eleverne indgik i et scenarie med roller og udklædning. Forløb med legende elementer kan angribes på mange måder, men der er nogle vigtige grundprincipper, forklarer Jeppe Raun-Petersen.
– Lærere skal være opmærksomme på, at eleverne kan løbe i en uventet retning. Alligevel skal man ikke sige nej særlig ofte, men sørge for at eleverne har reel medbestemmelse, siger han og tilføjer, at opgaverne skal være åbne og undersøgende. Er det på plads, er der gode muligheder for succes.
– Det er sjovt, og det har bestemt potentialet til at få motivationen til at stige, hvis eleverne selv får lov at forme fortællinger og har indflydelse på produkterne, siger han.
Dannelse gennem teknologi
Skolens måde at arbejde inddragende og legende med elevernes forståelse af teknologier er god, mener Celine Ferot, konsulent hos University College Lillebælt. Celine samarbejder med lærerne fra Sct. Hans Skole i Play@Heart-projektet og beskæftiger sig netop med at bruge teknologien til at skabe en legende tilgang til læringen.
– Det handler om at skabe øvebaner for at eksperimentere, finde på, lytte og være sammen i skabende fællesskaber. Det kan blandt andet foregå ved at udfordre eleverne i at arbejde med teknologi, siger hun.
Hun peger på, at skolen er en ramme for at øve sig i at blive menneske, og det bliver man sammen med andre, når man er optaget af sine egne og andres processer. Med andre ord handler det om dannelse, og her er det oplagt at inddrage teknologien.
– Teknologien en del af dannelsen, fordi den er en del af verden. Man skal have det i sine hænder og arbejde med teknologien. Så forstår man den også med hovedet og med hjertet, siger Celine Ferot.
Men hvordan gør læreren så undervisningen legende? Det handler først og fremmest om at skabe åbne sekvenser i undervisningen.
– Kig efter, om der er et sted i din undervisning, hvor du kan åbne for at gøre det anderledes. Det behøver ikke vare mere end tre kvarter, men der skal være mulighed for at få elevstemmerne frem og lade dem være medbestemmende, siger Celine Ferot.
Gode råd til en legende tilgang
1. Sats på hverdagskreativitet
Det er meget federe at være innovativ i hverdagen end at være det en gang om året i uge 41 – selvom det nu også er fedt.
2. Stol på processen
Gå ikke i panik. Vi undervisere kan have en tendens til at ville kontrollere processerne unødigt, men stol på at eleverne kan.
3. Nytænk gamle undervisningsforløb
Tag et undervisningsforløb, som du allerede kender, og tilføj teknologi. Har du allerede undervist i ’Mio min Mio’ en masse gange og ved præcis, hvordan du skal gribe det an, så er det tid til at tilføje en teknologi.
Kilde: Celine Ferot.
Om Play@Heart-projektet
Sct. Hans Skole er en del af projektet Play@Heart, som er et skoleudviklingsprojekt med fokus på legende tilgange til teknologiforståelse. Målet er at klæde skolerne på til at styrke børns kreative og eksperimenterende tilgang til verden.